Кратка история на училището

  СУ”Владимир Комаров” се намира в квартал „Чолаковци”, един от крайните квартали на град Велико Търново, който е разположен на 6 километра от центъра на града. В миналото е бил селище, носещо същото име. Намира се в живописен район с красива природа и е в близост до коритото на река Янтра.
Статистиката от 2004 година показва, че площта на кварталa е 33 хка; населението е 3152 души; жилищните блокове са 35 на брой; къщите са 10; едно училище; една детска градина; една църква.
Пътят за квартал „Чолаковци” разделя Мармарлийския рид на две части – източна и западна.
На изток Мармарлийският рид завършва със скалите при Устието, а на запад – при Синия вир.
Наричали го Синия вир, защото водата му с дълбочина 8 метра изглеждала синьо-зелена. Той е свързан с редица предания и легенди. Над него била гората с Xайдушкото кладенче, свързано с предания за Филип Тотю. И днес сред иманярите се носят слухове, че там Филип Тотю е заровил много злато.
Според легендата село Чолаковци е основано в средата на 18 век от стария хайдутин Чолак и неговото многобройно семейство. Заселниците в новото селище дошли от дряновско и тревненско.
Те били будни за времето си хора и през 1848 година започнали да строят сграда за жилище на духовното лице, за килийно училище и за дюкян, в който да се събират вечер християните.
Първият учител на децата бил поп Никита. Учениците били запознавани с имената на буквите, c четене, писане и смятане, като в началното училище. Килийното училище било просветен и духовен център за местните жители.
Първото основно училище в селото се създава след Освобождението през 1878/79 година.
На 4-ти октомври 1936 година е положен основният камък на нова читалищна и училищна сграда в квартал „Чолаковци” (тогава още село Чолаковци), в град Велико Търново.
Сградата била двуетажна и модерна за онова време. На първия етаж били разположени библиотеката и салона на читалището. На втория етаж се помещавало основното народно училище.
Жителите на селото с готовност предложили да дадат помощта си за изграждане на просветния дом - в натура и чрез превоз.
Днес в същата сграда развива активна дейност народно читалище „Съзнание”, кв. „Чолаковци”. В близост до читалището се намират красива борова гора, скали и екопътека.
През 1975 година от госпожа Валентина Комарова е направена първата копка за построяване на новата училищна сграда, отговаряща на съвременните учебни изисквания.
Средното общообразователно училище „Владимир Комаров” е наследник на просветното дело, започнато преди 150 години в квартал „Чолаковци”


ПРОСВЕТНО ДЕЛО В СЕЛО ЧОЛАКОВА МАХАЛА


  • Основно училище 1878/79
  • Основно училище 1878/79