НОВИНИ


------------------------------------------------

Информация от БТА

  Журналистът от БТА Константин Карагьозов и част от екипажа на научноизследователския кораб „Св.св. Кирил и Методий“ се срещнаха с великотърновски ученици


    Пореден голям успех за СУ „Владимир Комаров“!

На церемония по награждаване за най-добра инициатива на Ученически съвети, Сузана Росенова и Светлозар Неделчев, ученици от XI клас със специалност „Автоматизация на непрекъснати производства“, представители на Ученическия съвет с ръководител г-жа Деница Руменова Димитрова, получиха приза за Първо място в област „Здравословен и/или екосъобразен начин на живот”.
Церемонията се състоя в Министерството на образованието и науката, където учениците получиха приза за Първото място и паричната награда от Министъра на образованието проф. д-р Сашо Пенов и зам. министъра Мария Гайдарова.
Проектът „Умен кош“, който те разработиха, е свързан с екологичното събиране на отпадъци. Той разполага с различни сензори и може да разпознава вида на отпадъка. По този начин ще се предотврати безразборното изхвърляне на отпадъци в нерегламентираните за това кошчета. Другата важна цел е да подпомага незрящите хора, при използването на разделни кошчета за отпадъци.
Полученото признание е огромен стимул за всички ученици, участвали в създаването на проекта, и те все така упорито и всеотдайно ще продължат с реализирането на своите идеи!


 • --------------------
 • --------------------
 • --------------------
 • --------------------

    Един по-различен урок за Слънчевата система

В „Месеца на иновациите“, организиран от РУО Велико Търново, с учениците от клуб „Млади изследователи“ от 4. клас с ръководител Милена Попова се проведе интердисциплинарно занятие на тема „Слънчевата система“. То бе проведено съвместно с инж. Деница Руменова, учител по професионална подготовка и инж. Деница Димитрова, преподавател по физика и астрономия. В екипи четвъртокласниците изпълниха разнообразни задачи и представиха любопитни факти за планетите. Малките изследователи надникнаха в света на електричеството - откъде идва вкъщи, какво е приложението му в съвременния живот, кои са важните правила за безопасност при работа с електроуреди. Най-вълнуващата част от занятието бе свързването на електрическа верига, като финален етап от изработването на светещи модели на Слънчевата система. Тук се включиха като консултанти на екипите Сузана Росенова и Светлозар Неделчев, ученици от XI клас в специалността „Автоматизация на непрекъснати производства“. Кулминацията в настроението дойде, когато всички модели светнаха.
Когато ученето се превръща в забавление, успехът е гарантиран.


 • --------------------
 • --------------------
 • --------------------
 • --------------------
 • --------------------
 • --------------------
 • --------------------
 • --------------------

Да посрещнем бъдещето знаещи и уверени

Как се грижа за своето здраве Брой 23, 2023-Вестник „Аз-буки”

Да посрещнем бъдещето знаещи и уверени Брой 4, 2023-Вестник „Аз-буки”  Средно училище „Владимир Комаров“ във Велико Търново е първото в България, в което се въвежда специалността „Сътрудник социални дейности – социална работа с деца и семейства в риск“.
Паралелката е част от приема за учебната 2023/2024 година, а 26 ученици ще изучават както задължителните предмети, така и специализирани - професионална етика, детска психология, семейна педагогика, социално законодателство и др. Профилираните занятия ще бъдат водени от преподавалите от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Новината бе обявена на пресконференция от директора на училището Янаки Лазаров и Росица Димитрова – директор на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Община Велико Търново.
Още докато учат, бъдещите специалисти по социални дейности ще карат учебна практика в социалните услуги. След като завършат и предвид търсенето на кадри, младите хора веднага ще могат веднага да започнат работа в социалните услуги, така също в общински структури, в сферата на икономиката и предприемачеството, в неправителствени организации и др. Над 1000 лева е стартовата заплата в социалните услуги.
Завършилите специалността ще са достатъчно добре подготвени и за продължаване на обучението по социални науки в университетите.
     ОБРАЗОВАТЕЛНА МЕДИАТОРКА
  На 27.09.22г. в хотел „Премиер“, гр. Велико Търново се проведе семинар на образователните медиатори. Участниците в семинара бяха две организации от Германия и от българска страна НПО „Амалипе", гр. Велико Търново. Всеки от образователните медиатори представи своята работа и разказа кратка история за себе си.
Средно училище „Владимир Комаров“ се представи със своя образователен медиатор – Милка Ангелова.
Ето и нейното представяне:
Обичам живота и той ме обича!
Животът е хубав и аз с гордо вдигната глава смея да твърдя това. Казвам се Милка Ангелова и имам възможността да работя като образователен медиатор в Средно училище „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново. Родена съм в гр. Средец, област Бургас. Завършила съм средното си образование в ПГМССЕ „Н.Й.Вапцаров”, гр. Средец. Още като малка исках да бъда учителка, защото обичам децата. Избрах да последвам детската си мечта, затова продължих образованието си във Великотърновския университет. Градът ме привлече със своята древна история, забележителности и приятна атмосфера. Завърших Филологическия факултет със специалност „Педагогика на обучението по български език и география“. Дължа голяма част от развитието си до момента на активно участие в различни обучения, семинари и конференции, като „Supporting the Social Inclusion of Young Roma through Non-Formal Education“, която се проведе в Македония. Бях част от проект за младежки идеи към „Младежка банка“, чиято основна цел е създаване на предпоставки за развитие и популяризиране на доброволческата култура в град Велико Търново, чрез доброволческата дейност на младежите в социалната сфера. В свободното си време обичам да чета, да пътувам, да прекарвам време с близките си, както и да изработвам разнообразни аксесоари и декорации за дома. Силно вярвам, че моята специалност, както и отдаденост към работата, ще бъдат полезни на децата. Бих искала да формирам у тях любов към знанието и стремеж към развитие. Пътят към успешната ми реализация няма да е лесен, но професията, която съм избрала ми носи удовлетвореност, защото обичам децата и смятам, че желанието ми да им помогна ще допринесе за тяхното развитие. С натрупването на знания, човек става все по-заинтересован от новаторски идеи и начини да направи света по-добро място за себе си и околните. Светлината на знанието отключва множество врати.

 • --------------
 • --------------

    
Успешна учебна година!
Новият осми клас на СУ" Владимир Комаров " в специалността "Автоматизирани системи". Един неразделен клас! Заедно вчера и днес, заедно в мечтите за утрешния ден!
     На добър час, мили първокласници! За първия учебен ден децата от първи клас на СУ „Владимир Комаров“ бяха изненадани със сладки подаръци от фирма „Престиж“. Изказваме искрени благодарности към фирмата. Успех в бизнеса и благородните начинания!


    И тази година ученици от СУ “Владимир Комаров“ имаха възможност да участват на летния спортен лагер в Обзор по Национална програма „Отново заедно“ на Министерството на образованието и науката. След отличното представяне в различните видове игри и модули, те заеха първо място в надпреварата!
Емоциите от преживяното може да усетите във видеото от лагера!

Спортен лагер в Обзор

 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------

    
     III награда от национален конкурс „Младежко техническо творчество“

За първа година учениците от СУ “Владимир Комаров“, гр. Велико Търново взеха участие в конкурса – изложение Младежко Техническо Творчество, което се проведе на 14 и 15 април 2022 г., в гр. Горна Оряховица. Александра-Йордания Пердикеа от 11 клас, Сузана Росенова и Светлозар Неделчев от 10 клас представиха макети изработени от тях в практическите часове по време на учебната година, които предизвикаха интереса на всички посетители. Достойно се наредиха в редиците на професионални гимназии, университети и фирми от цялата страна. Показаха идейност, креативност и огромно желание за създаване на още по-интересни и сложни проекти за следващите изложения. Ръководителите и техните ученици обмениха опит и добри практики с останалите участници в конкурса. Резултатът от тяхната дейност бе награден достойно – за успешното си представяне в националния конкурс „Младежко техническо творчество“, те получиха III награда, ваучер за пазаруване на стойност 100 лева от магазини Елимекс в цялата страна, както и парично възнаграждение. Въодушевени от преживяното и създалата се творческа атмосфера, това тяхно участие те ще превърнат в традиция и то ще има постоянно място в календара на училищните дейности.    
     На 30.03.2022г. началникът на Националния военен университет „Васил Левски“ бриг. ген. Иван Маламов и директорът на СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново Янаки Лазаров подписаха договор за сътрудничество. Меморандумът предвижда обмен на опит, идеи и добри практики, разработване на съвместни инициативи и проекти, обучения, стажове и курсове за повишаване квалификацията на курсанти, студенти, докторанти, специализанти, ученици, учители и служители.    
     Нашата работа като учители е да скъсим дистанцията между това, което се учи в училище и ситуациите в живота.
По НП“ Иновации в действие“ на 30.03.2022 г. ученици от пети клас на СУ „Владимир Комаров“, гр. Велико Търново проведоха открит урок, пред учители и ученици от гр. Бургас, гр. Шумен и с. Търнава. Показаха как в един час може да се интегрират знанията по география и икономика и по математика и информационни технологии.
„ На пътешествие с калкулатор“ - беше темата на урока, в който учениците се запознаха с новия раздел „ География на Африка“. Часът започна с изненада за учениците и за гостите – директна видеовръзка от Уганда с Даниел Делибашев - основател на Фондация „Усмивка за Африка“, която се занимава с доброволческа дейност за деца и възрастни. В прекия контакт с африканските деца видяхме тяхното училище и хората, които пренасяха банани от близката плантация. Тази емоционална връзка впечатли както нашите ученици, така и африканските деца , но най-голяма беше изненадата за нашите гости – учители и ученици от гр.Бургас, гр. Шумен и с. Търнава.
Даниел Делибашев ни постави задачи за домашна работа по темата на урока:
1. Да се намери какъв процент е площта на Уганда от територията на Африка.
2. Да се намери какъв процент е населението на Уганда от населението на Африка.
С помощта на учителя по география и икономика - Веселка Василева и на учителя по математика и информатика – Лиляна Далева, учениците по атрактивен и забавен начин показаха натрупаните си знания до момента по двата предмета и по познатия алгоритъм за характеристика на континентите започнаха да откриват новите факти, специфични конкретно за Африка. Стъпките от този алгоритъм умело бяха онагледени с подходящи работни листи. На един от тях учениците трябваше да измерят разстоянието от най-източната до най-западната, и от най-северната до най-южната точка на Африка и чрез посочения мащаб да пресметнат действителните разстояния. С тази задача децата се справиха отлично, въпреки че по математика още не са учили за пропорции. В помощ и за сравнение им беше приложението „ Калкулатор на дистанциите“. После имаха текст, в който да попълнят правилно на мястото на точките резултатите от измерванията и изчисленията си. В следващата задача се изискваше да си отворят на работните станции две карти на Африка, на които да оцветят правилно частите на Африка, намиращи се на изток и на запад от Гринуич, и на север и на юг от Екватора. По предварително събраните данни за средномесечни температури и валежи, за населението и площта на първите пет държави в Африка, учениците сами направиха подходящи графични изображения и разчетоха точкова диаграма, кръгова диаграма и хистограма. Забавни бяха и трите текстови задачи от движение, свързани с три животни от Африка – гепард, лъв и крокодил, в които учениците намериха пътя, скоростта или времето за достигане на съответното животно до неговата плячка. После по подсказващи фотоси на интерактивната дъска учениците откриха стопанските дейности на населението на Африка.
Чрез практическите дейности в часа децата показаха , че са много по-ангажирани в процеса на обучение, когато могат самостоятелно да изпробват наученото. Затова е важно да им дадем възможност да използват знанията, да покажат креативността си и изследователския си дух. Нашата работа като учители е да скъсим дистанцията между това, което се учи в училище и ситуациите в живота, да покажем на децата как могат да използват интегрираните умения, които придобиват в училище в конкретни казуси извън класната стая. • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------

Ученици опитаха космическа храна и се запознаха с успехите на българската космонавтика


БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ


    С любов към всичко родно! Малките танцьори от състава по народни танци греят в новите български носии. Под ръководството на г-жа Стефка Георгиева те изучават българския фолклор и поддържат живи националите традиции.


НОВИ ПРАВИЛА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТПУСКАНЕ НА СТИПЕНДИЯ


ОТПУСКАНЕ НА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ЗА ПОКРИВАНЕ НА ЧАСТ ОТ РАЗХОДИТЕ В НАЧАЛОТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА


    
     Педагогическите специалисти от СУ „Владимир Комаров“, град Велико Търново бяха част от присъствено обучение на тема: “Обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM)“ по Проект BG05M2OP001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. В екипи и малки групи те разработиха, демонстрираха и презентираха 15 проекта от вида: „Показване на настроение“, „Създаване на музикален инструмент, на който се свири с жестове“, „Клавиатура за възпроизвеждане на музика“, „Светлинна лампа, която отговаря на допира Ви“ и много други чрез софтуер Arduino UNO, Autodesk Tinkercad и комплекти Arduino.
Обучението, под ръководството на преподавателя от Бургаския свободен университет доц. д-р Димитър Минчев, премина ползотворно и емоционално. Учителите създаваха виртуални прототипи, които след това пресъздаваха с компонентите на комплектите Arduino и проектите оживяваха.
Осъществиха интегриране на знания от различните учебни дисциплини в практически работещи проекти и споделиха, че този начин на разработване на учебно съдържание ще е полезен за привличане на интереса на учениците към науката. • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------

   Уважаеми родители и ученици,

  Средно училище "Владимир Комаров”, град Велико Търново кандидатства и е включено в списъка на училищата по проект на МОН „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“. За нашите ученици са доставени 14 лаптопа. Още 8 ще бъдат доставени до края на месец юни за учителите. По проекта са предвидени обучения на учители, родители и ученици. През учебната 2020/2021 година ще бъдат включени в обучение родители за придобиване на умения за работа в електронна среда (в т.ч. образователни платформи, търсене на електронно съдържание и др.). Над 40 ученици ще сформират групи от 5 деца за придобиване на умения за обучение от разстояние в електронна среда.
Препоръчвам на учениците и родителите от начален етап да преминат обучението до 30 юни. Продължителността на проекта е три години. Приканвам всички родители и ученици, които имат нужда от придобиване или усъвършенстване на умения си за работа в електронна среда да попълнят съответната декларация за включване в обучение, чиято продължителност е както следва: -за родители- 2 астрономически часа -за ученици - 4 учебни часа. Обученията ще бъдат организирани в групи по 5 човека и ще се ползва техниката, която ни е предоставена по проекта.
Очакваме вашата обратна връзка на този линк: https://forms.gle/PBqyC8RfswffygNr7
Желая на всички здраве, воля и единство за преодоляване на всички предизвикателства пред които сме изправени.
С уважение,
Янаки Лазаров
Директор на СУ “Владимир Комаров“
Равен достъп до училищно образование в условията на кризиГРАФИК НА ДЕЙНОСТИТЕРазписание на часовете от 01.06-23.06.2021г.


График на провеждане на компенсиращи мерки и творчески дейности за 1-3 клас от 01.06-23.06.2021г.


График на провеждане на компенсиращи мерки и творчески дейности за 4 клас от 15.06-30.06.2021г.


График на провеждане на компенсиращи мерки и творчески дейности за 5 клас от 15.06-30.06.2021г.


График на провеждане на компенсиращи мерки и творчески дейности за 6 клас от 15.06-30.06.2021г.


   Май - месец на образованието, културата и духовността! Родители и ученици от СУ "Владимир Комаров" провеждат литературно четене под надслов "На мойто детство люлката е тук".


Месец на образованието, културата и духовността


     Лазаруване

     По случай пролетните празници Лазаровден и Великден във фоайето на училището беше подредена изложба, а момичета от I, II, III и IV клас пресъздадоха моменти от обичая Лазаруване.

 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
------------------------------------------------------


     Заедно срещу коронавируса

     Гордост за училището ни!
Първо място за Стефан Градинаров от III кл. в своята възрастова група 1-4 кл. в областния ученически конкурс за рисунка и плакат под надслов „Заедно срещу коронавируса“ организиран от Регионална здравна инспекция – Велико Търново през месец април 2021 г.
Трето място за Белинда Иванова и Виктория Генова в същата възрастова група. Достойно представиха училището и Алдин Стефанов, Галка Анчева, Диян Спасов, Елица Атанасова, Мирослав Кирчев, Русалина Йорданова, Светлин Георгиев, Теодор Стоев и Юсние Алиева.
Поздравяваме нашите победители и техния учител по изобразително изкуство г-жа Лазаринка Ганчева за невероятния им успех и високо постигнатите резултати.
Пожелаваме им да бъдат все така мотивирани, целенасочени и устремени
. Честито на победителите! Желаем на всички ученици много успехи , здраве и позитивизъм!
От ръководството на СУ „Владимир Комаров”

 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------     Комаровци с нови успехи на международно състезание

     Да се състезаваш с деца от цял свят е сериозно предизвикателство. Учениците от СУ „Владимир Комаров“, гр. В. Търново пожънаха успехи в 8-то издание на Международния турнир „Математика без граници“. В есенния кръг Кристияна Димитрова от II клас завоюва сребърен медал, а Николета Недева от V клас – бронзов медал.
Благодарение на неуморните усилия на учениците, учителите и родителите в зимния кръг участниците от училището за пореден път засвидетелстваха математически знания и умения и постигнаха заслужени успехи. Сред медалисте са вече утвърдени от по-ранни участия в състезанието математици – Кристияна Димитрова, II клас – сребърен медал, Александър Тошков, II клас – сребърен медал, Николета Недева, V клас - бронзов медал и Николай Недев, VI клас - бронзов медал. Медалист е и Виктория Йорданова от I клас, която спечели бронзов медал. На крачка от медалистите бяха останалите участници, които получиха грамоти за достойно представяне.
Предстои пролетният кръг на състезанието. Тогава ще станат ясни и финалистите в турнира, които ще представят училището ни на финала в гр. Несебър.
Скъпи ученици, продължавайте да жънете успехи в света на математиката!
Гордеем се с вас!

 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------

    Средно училище "Владимир Комаров” следва своята политика на партньорство с различни бизнес организации с предмет на дейност компютърни и интернет технологии, разработка, внедряване и поддържане на софтуерни и хардуерни продукти и решения.
Вдъхновяващо беше обучението на учители от СУ "Владимир Комаров” с г-н Орлин Димитров, инженер по автоматика, информационна и управляваща техника, работил в Институт по роботика към Българска Академия на науките, а понастоящем в дружество "ПОЛИГОН Тийм“ ООД, специализирано в производството на електронни устройства. Главен акцент бе придобиването на знания и практически умения за работа с платките "Ардуино“, които могат да бъдат програмирани да изпълняват различни команди и да взаимодействат с околната среда.
   Учениците от специалност „Автоматизация на непрекъснатото производство“ и „Автоматизирани системи“ се доверяват на учители, които винаги са в крак с новите технологии, новите течения в областта, в която преподават и уважават тези, от които могат да научат нещо ново и различно. Динамичното време, в което живеем, изисква постоянно надграждане на знания и умения у съвременния учител. И занапред ръководството на училището ще инициира специализирани обучения на учители, за да гарантира високо качество на професионалното образование и обучение. Учителите и учениците са лицето и душата на училището, два свята, които всеки ден взаимно се откриват и обогатяват, докосват се, а след всеки допир вече нищо не е същото. Убедени сме, че колкото по-големи са компетентностите на учителите, толкова по-добри са постиженията на учениците.

 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------
 • --------------


Списък на участниците в областния кръг на олимпиадата
по математика 2020/2021г.

Теодор Стойчев Стоев - 4 клас
Николай Недков Недев - 6 клас

Списък на класираните за областния кръг на олимпиадата по български език и литература 2020/2021г.

Ралица Йосифова Росенова - 5 клас
Николета Илиева Недева - 5 клас
Стела Николаева Станева - 5 клас
Доника Ненова Димитрова - 5 клас
Михаела Иванова Узунова - 6 клас
Николай Недков Недев - 6 клас
Рафаел Олег Чолаков - 6 клас
СУ"ВЛАДИМИР КОМАРОВ" ЗАПОЧНА РАБОТА ПО МЕЖДУНАРОДЕН ПРОЕКТ

Великотърновското СУ “Владимир Комаров” започва работа по двугодишен международен проект “Бъдещето е в нас”. Той е финансиран по програмата “Еразъм+” на Европейския съюз и в него училището от старата столица ще си партнира с училища от Полша, Гърция, Турция, Литва и Италия,
информират от школото.
По време на проекта всяко училище ще създаде и ще публикува свои образователни ресурси по различни учебни предмети. По този начин постепенно, допълвайки платформата, училищата ще могат да разполагат с пълен комплект образователни видеоресурси за всеки клас на училищата.
“Чрез този международен образователен проект ние и нашите европейски партньори ще можем да насърчаваме приобщаващото и междукултурното образование чрез обмен на добри практики. Предстои ни да създадем система за подкрепа, която ще може да се използва от всички деца в училище и в къщи, независимо от техния социален статус или местоживеене. Дейностите по проекта ще насърчават учителите, учениците и родителите да използват дигиталните ресурси на училищната платформа”, поясниха от училището. Проектът “Бъдещето е в нас” е защитен през Полската национална агенция и е с бюджет 17 800 евро.
Препечатано от вестник"ЯНТРА ДНЕС"

Провеждане на процедура за набиране на предложения за доставка на продукти по схема "Училищен плод" и схема "Училищно мляко".

ПРОЦЕДУРА ЗА ДОСТАВКА НА ПРОДУКТИ ПО СХЕМА УЧИЛИЩЕН ПЛОД И УЧИЛИЩНО МЛЯКО


УЧЕНИЦИ ОТ СУ “ВЛАДИМИР КОМАРОВ” ГОСТУВАХА НА
РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ

Възпитаници от СУ ,,Владимир Комаров”, изучаващи професията “Автоматизация на непрекъснатите производства”, посетиха с учебна цел Русенския университет “Ангел Кънчев”. Ученици от 7 и 8 клас на търновското училище гостуваха по покана на ръководителя на катедра ,,Автоматика и мехатроника” доц. д-р инж. Цветелина Георгиева. Визитата им е част от кампанията ,,Мисля за моето бъдеще”. По време на посещението учениците се запознаха с възможните академични направления, към които да се насочат след средното си образование, както и модерната и оборудвана учебна база, която предлага висшето учебно заведение. Проучване на Агенцията по заетостта сред 6000 работодатели от цялата страна пocoчвa, чe пo-гoлямaтa чacт oт кoмпaниитe или тpи чeтвъpти oт тяx щe имaт нyждa oт 30 xиляди дyши c виcшe oбpaзoвaниe. Ha пъpвo мяcтo щe ce тъpcят инжeнepи пo eлeктpoтexникa, eлeктpoникa и aвтoмaтикa. Затова една от водещите линии на стратегията за развитие на СУ ,,Владимир Комаров” е търсене на приемственост и взаимодействие между средно, висше образование и бизнеса. “Своевременното, системно и конструктивно взаимодействие между образователните институции и реалния бизнес е основна предпоставка за успешно професионално образование и обучение. Убедени сме, че това взаимодействие има своята перспектива, която да доведе до усъвършенстване и просперитет на българската образователната система, адекватна на европейската”, обясни директорът на училището Янаки Лазаров.
Препечатано от вестник"ЯНТРА ДНЕС"КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ ОТКРИ ОБНОВЕНОТО СРЕДНО УЧИЛИЩЕ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“
ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.
Това е поредната учебна сграда, която общината успя да ремонтира със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът, който администрацията успя да защити, се нарича „Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново” и получи за него близо 8,7 млн. лева. Само в СУ „Владимир Комаров” са инвестирани 2,4 млн. лева.
40 години не е правен ремонт на гимназията, затова сега се е наложила пълна подмяна на ВиК инсталацията, фаянсовите облицовки по стените и подовете в мокрите помещения, изцяло е сменена електрическата инсталация.
Във всички класни стаи има ново оборудване, създадена е достъпна среда за хора с увреждания. Облагороден е дворът на училището, обновени са игрищата, за които от началото на следващия месец ще се грижи охрана. От следващата учебна година в гимназията е утвърдена нова специалност „Автоматизация на производствените процеси”. Паралелката е професионална и съвместен проект с „Кроношпан“ и за учениците, които я изберат, ще бъде оборудван кабинет.
Препечатано от вестник"БОРБА"Ученици от СУ “Владимир Комаров” гостуваха във
Факултета по изобразително изкуство

Възпитаници на СУ ,,Владимир Комаров” с изявени дарби по изобразително изкуство гостуваха във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Те бяха посрещнати от декана доц. Борис Желев, ръководителите на катедра ,,Стенопис” доц. Владимир Аврамов и доц. Светослав Косев, ръководител на катедра ,,Графичен дизайн”. Доц. Аврамов и неговият асистент показаха фонда от студентски проекти и реализации в различни стенни техники, лабораториите по витраж, мозайка, фреско, сграфито и декоративна керамика. Учениците останаха изключително впечатлени от топлото посрещане и вдъхновяваща атмосфера на един факултет с дългогодишни традиции, който не само обучава в тънкостите в изобразителното изкуство, но и възпитава усет към красивото и духовното чрез творчеството. С декана на факултета доц. Борис Желев бе обсъдена възможността за уъркшопове в училището, както и реализирането на дипломни проекти на студенти по стенопис в изцяло обновената и реновирана сграда на СУ ,,Владимир Комаров” по проект “Развитие на модерна образователна инфраструктура в град Велико Търново” по ОП “Региони в растеж” 2014-2020.
Препечатано от вестник"ЯНТРА ДНЕС"Ето и поредната част от празничната програма. На 8-ми март на обновеното игрище се проведе демонстративен мач по баскетбол между отборите на "Перестройка" и Великотърновски университет, воден от асистент Данаил Киров. В играта се включиха и ученици от VII и X класове на СУ "Владимир Комаров".


Поредното спортно събитие по повод патронния празник на училището се проведе вчера - приятелска среща по волейбол между отборите V-VII клас на СУ "Владимир Комаров" и ОУ "Елин Пелин" с. Първомайци. При много оспорван мач момчетата от Първомайци взеха победата с 3:2 гейма. Емоциите и удоволствието от играта бяха за всички.


Проведе се първото спортно състезание от програма във връзка с патронния празник на училището - турнира по футбол между отборите на учениците от начален етап. Официални гости на турнира бяха младите футболисти на "Етър ВТ" Иван Петков и Кольо Станев, които ръководиха срещите.
Всички бяха победители, а гостите зарадваха децата с футболна топка и плакати за всички.СУ „Владимир Комаров“ с бронзов медалист от „Математика без граници“

Теодор Стойчев Стоев от І „А“ клас на СУ „Владимир Комаров“ се завърна с бронзов медал от Петия международен турнир 2018 година „Математика без граници“. Първокласникът участва в индивидуална надпревара със състезатели от 14 държави на финала в град Несебър.


УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЯХА ГОСТИ НА УЧИЛИЩЕ МЕСТРЕ ПЕРЕ ГАРАУ В СОН МАСИЯ, МАНАКОР, което е главен координатор по проект на програмата „Еразъм+” – „Културно картографиране на Европа“. Търновската гимназия беше представена от директора Веселин Ангеличев, учениците Александра Георгиева, Сузана Йосифова, Велислава Ботева и Илиян Илиев и координаторът на проекта Гинка Маринова. Учениците от училищата партньори са имали възможността да посещават учебни часове заедно със своите испански връстници.
Всички участници изработили плакати със снимки, представящи държавата, града, училището и работата по проекта.
Специално внимание е било обърнато и на туризма и фолклора на страните партнъори. Участниците от всяко училище са представили фолклорни танци и песни, характерни за регионите, в които живеят.
Препечатано от вестник"БОРБА"

Приключи третия кръг на турнира "Математика без граници".
Отново имаме медалисти -
бронзов медал за Теодор Стойчев Стоев - първи клас;
бронзов медал за Михаела Иванова Узунова - трети клас и
сребърен медал за Николай Недков Недев също от трети клас.
ГОЛЯМО БРАВО И БЛАГОДАРЯ на всички медалисти и участници в състезанието.
Браво и на госпожите Стоянова, Иванова, Петрова, Кулова, Попова, Тодорова, Дочева-Йорданова и Стоилова за знанията, които дават на нашите малки възпитаници.
А на 30 юни и 01 юли 2018 година в град Несебър ще се проведе Петият финал на турнира с над 1000 състезатели и 400 отбора от цял свят - Австралия, Азербайджан, Виетнам, Иран, Казахстан, Киргистан, Македония, Малта, Нигерия, Румъния, Русия, Турция, Хонг Конг, Филипините и България.
От нашето училище за финала се класираха Николай Недков Недев от трети клас и Теодор Стойчев Стоев от първи клас. Успех финалисти.На зимния кръг на "Математика без граници 2018" отново имаме шампиони:
от I-ви клас - Теодор Стойчев Стоев - златен медал, Иван Дианов Тишев - бронзов медал, Димитър Герганов Герганов - бронзов медал;
от III-ти клас - Николай Недков Недев - златен медал, Александра Пламенова Георгиева - сребърен медал, и
от IV-ти клас - Зорница Николаева Николова - бронзов медал.
Браво, шампиони!!!
Голямо БРАВО на всички участници!!!
Браво и на госпожите Марияна Стоянова, Таня Иванова, Милена Попова, Миглена Тодорова, Антоанета Дочева-Йорданова, Диана Стоилова, Мариана Петрова и Симона Кулова. В очакване сме на нови успехи от пролетния кръг на турнираПлoчи зa пиcaнe и yчeбници oт XIX вeк пoкaзвaт в излoжбa в СУ “Вл. Кoмapoв”

Пъpвитe тeтpaдки и yчeбници, кoитo ca изпoлзвaли бългapcкитe yчeници пpeз Възpaждaнeтo, пoкaзвaт в излoжбa в СУ “Влaдимиp Кoмapoв” във Вeликo Tъpнoвo. В “Екcпoзициятa – зaпoмнeнo и нeпoзнaтo” мoгaт дa ce видят плoчи зa пиcaнe c кaлeм, въpхy кoитo ca ce yчили дa пишaт тoгaвaшнитe дeцa, “Рибният бyквap” нa Пeтъp Бepoн oт 1824 г., читaнкитe нa Ивaн Бoгopoв oт 1865 г. и нa Teoдop Икoнoмoв oт 1868 г. Пъpвoлaцитe c интepec paзглeдaхa мacтилницитe c пepoдpъжки. Te зa пъpви път видяхa и нayчихa кaквo e дивит – мeтaлнa кyтийкa зa пepa и мacтилницa, кoятo ce e нoceлa в пoяca.
Уникaлният eкcпoнaт e изпoлзвaн дo 1880 г.
Интepecнaтa кoлeкция c oкoлo 90 eкcпoнaти, cвъpзaни c oбpaзoвaниeтo oт Възpaждaнeтo дo 80-тe гoдини нa минaлия вeк, e пpитeжaниe нa тъpнoвcкия юpиcт Йoнчo Бoянoв. Вчepa тoй личнo пpeдcтaви пpeд yчeницитe любoпитнитe пpeдмeти. Нa oткpивaнeтo нa излoжбaтa дoйдoхa и члeнoвe нa мecтния клyб “Tpaдиция”. “От мaлък oбичaм иcтopиятa и мe пpивличaт пpeдмeтитe, кoитo нocят инфopмaция зa минaлoтo. Гoлямa чacт oт нeщaтa caмият aз cъм изпoлзвaл кaтo yчeник”, cпoдeли Бoянoв.
Учeничecки чaнти, тeтpaдки, yдocтoвepeния, гpaмoти, aкcecoapи, кoитo ca нocили чaвдapчeтaтa и пиoнepчeтaтa пpeз 70-тe гoдини нa XX вeк, ca пoдpeдeни в излoжбaтa.
Нaй-нoвитe eкcпoнaти ca бeлeжници и мoливници oт 90-тe гoдини.
Екcпoзициятa в СУ “Влaдимиp Кoмapoв” e пocвeтeнa нa Свeтoвния дeн нa дeтeтo и нa Дeня нa хpиcтиянcкoтo ceмeйcтвo. Събитиeтo пpoдължи cъc cpeщa c poдитeлитe, кoитo paзкaзaхa нa дeцaтa зa cвoитe пpoфecии. Сpeд гocтитe имaшe мaшиниcт, пoжapникap и юpиcт.
Препечатано от вестник"ЯНТРА ДНЕС"

Приключи и поредното ни участие в турнира "Математика без граници".
Нека да благодарим на госпожите Петрова, Попова и Дочева-Йорданова за подготовката, която дават на нашите малчугани.
Честито на всички участници, и разбира се, ГОЛЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯЯМО БРАВО НА СРЕБЪРНИЯ МЕДАЛИСТ НИКОЛАЙ НЕДКОВ НЕДЕВ от III клас!!!
Желаем успехи и на следващия турнир!!!20 000 ЕВРО СПЕЧЕЛИ СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ПО ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТ
Средствата са от Центъра за развитие на човешките ресурси при Министерството на образованието и науката, а финансирането се осъществява от програма „Еразъм+”.
Проектът е на тема „Картографиране на културното наследство на европейските страни” и срокът, в който трябва да бъде реализиран, е две години. В края учениците и техните ръководители ще трябва да са готови с картографирането на културни обекти, включително и тези, които са в списъка на ЮНЕСКО. Всички те ще бъдат публикувани в електронна книга.
Учебни заведения от Испания, Италия, Румъния, Турция и Гърция ще партнират на търновската гимназия. Първата работна среща ще бъде след месец във Велико Търново. Тук ще пристигнат по петима ученици и двама учители от всяка страна и ще останат седмица, през която гостите и домакините ще споделят опит.
Това е поредният проект с европейско финансиране, по който търновската гимназия започва да работи. В него са включени 80 ученици от 4 до 7 клас.
Препечатано от вестник"БОРБА"

Директорът на СУ „Владимир Комаров“ Веселин Ангеличев и координаторът на проекта „Всичко за здравето и здраве за всички“ по програмата „Еразъм+“ Гинка Маринова участваха в среща на училищата партньори по проекта, която се проведе в Истанбул, Турция.
Целта на срещата бе да се направи финален доклад за извършените дейности от страните партньори – Италия, Испания, България, Турция, Полша и Румъния. В Средното училище „Султантепе” учителите от международния екип занесоха изработени от своите ученици плакати и брошури, посетиха учебните стаи и се запознаха с учителите и учениците. Те присъстваха на представяне на турската национална кухня и наблюдаваха как се рисува с техниката „ебру“. Заключителната среща по проекта „Всичко за здравето и здраве за всички“ продължи с Английски фестивал.
УЧЕНИЦИ И УЧИТЕЛИ ОТ СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЯХА МИНАЛАТА СЕДМИЦА НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ В ИТАЛИАНСКИЯ ГРАД БОЛОНЯ.
Гостуването на търновската група беше по проекта „Всичко за здравето и здраве за всичко“, по който гимназията работи.
Директорът Веселин Ангеличев, главният учител Антоанета Дочева, координаторът на проекта Гинка Мринова и учениците Симона Стефанова, Деница Младенова, Мирослав Иванов, Милен Петров и Кристиян Иванов са взели участие в планираните дейности от страна на италианското училище в Болоня заедно с останалите партньори от
Румъния, Испания, Полша и Турция.
ШАХМАТИСТИТЕ НА СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ ГЕОРГИ РОСЕНОВ ДИМИТРОВ, НИК МАРИНОВ БИЖЕВ И ЦВЕТОМИР ДАНИЕЛОВ ИВАНОВ УЧАСТВАХА В СЕАНС НА 20 ДЪСКИ С НАЙ-ДОБРИЯТ БЪЛГАРСКИ ШАХМАТИСТ - ГРОСМАЙСТОР ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ.
ВДЪХНОВЯВАЩОТО СЪБИТИЕ ОСТАВИ ТРАЕН ОТПЕЧАТЪК В СЪЗНАНИЕТО НА ДЕЦАТА ДО КРАЯ НА ЖИВОТА ИМ.


ОТБОРИТЕ НА СУ „ВЛАДИМИР КОМАРОВ“ И ПМГ „В. ДРУМЕВ“ СА ОБЩИНСКИ ПЪРВЕНЦИ ПО ШАХ.
Пет отбора се включиха в общинските ученически игри по шахмат, проведени в шахклуба на стадион „Ивайло“ във В. Търново. Във възрастта 5-7-ми клас победител стана тимът на СУ „Владимир Комаров“ с 6,5 точки. Втори са представителите на СУ „Ем. Станев“ с 4 т., трети на ОУ „Хр. Смирненски“ с 1,5 точки. Отборът на СУ „Владимир Комаров“ бе воден от Янаки Лазаров.
На първа дъска игра Ник Бижев, на втора и трета Георги Димитров и Димитър Димитров, на четвърта бе Велислава Ботева.
Две училища изпратиха свои представители във възрастовата група 8 – 10 клас. Тимът на Природо-математическата гимназия „В. Друмев“ се наложи с 4:0 над този на СУ „Вл. Комаров“ и спечели купата за първо място. За първенеца, който ще продължи на областен етап, играха Мартин Тодоров, Дамян Калбанов, Ивана Евтимова и Денислав Караиванов.


Отборите на Старопрестолна професионална гимназия по икономика и
СУ „Владимир Комаров“ спечелиха волейболен турнир във В. Търново. Надпреварата бе организирана от ВК „Царевец-1919“ и СПГ по икономика. Момчетата на СУ „Владимир Комаров“ се класираха на първо място пред отборите на ПЕГ „Проф. д-р А. Златаров“ и Старопрестолна професионална гимназия по икономика.
Девойките на СПГ по икономика победиха отборите на СУ „Владимир Комаров“ и ПЕГ с по 2:1 и заеха първо място. Индивидуалните награди получиха: за най-полезен състезател – Михаил Михайлов и Теодора Стоянова от отборите на ПЕГ „Проф. д-р А. Златаров“, за най-добър нападател Николай Добрев от СУ „Владимир Комаров“ и Диана Димитрова от СПГ по икономика и най-добър разпределител Борислав Петков от СУ „Владимир Комаров“ и Александър Йорданов от отбора на СПГ по икономика.


С УРОК НА ТЕМА „МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ПАРИ: ДА ЗАПОЧНЕМ БИЗНЕС” В ТРЕТИ КЛАС ЗАПОЧНА ДЕНЯТ НА ПРОФЕСИИТЕ, който се проведе миналата седмица в Средно училище „Владимир Комаров” във Велико Търново.
С третокласниците разговаряха Детелина Хаджиева, управител на „Розикс инк” ООД, и главният учител Антоанета Дочева-Йорданова. През целия ден в гимназията и извън училището децата се запознаваха с различни професии. Малчуганите от първи и втори клас се срещнаха с Валентин Григоров, управител на ЕТ „Контракс – Г. Григоров”, който им разказа как е започнал своя бизнес. Учениците от пети клас научиха процеса на създаване и употреба на кованото желязо от Валери Гърков, управител на „Джи Ем Конструкшън” ЕООД, а седмокласниците проследиха процеса на разделното събиране на отпадъците и тяхната обработка, благодарение на Димитър Бояджиев, управител на „Еко Феникс” ЕООД във Велико Търново.
Тази седмица четвъртокласниците ще отидат в „Екстрапак”, за да видят как се произвеждат опаковъчни продукти.Председателят на ОбС на В.Търново Венцислав Спирдонов и директорът на дирекция „Образование и младежки дейности“ в Община В. Търново Пенка Игнатова четоха приказки на малчуганите от СУ „Владимир Комаров“.
Така двамата се включиха в Националната седмица на четенето в инициативата „Маратон на четене на приказки от публични личности“.
От своя страна децата дариха известните гости с ръчно направени подаръци – приказни герои.Учениците от СУ"Владимир Комаров" взеха участие в интерактивни игри и анкета под надслов"Интернет не е игра-подай ръка online".Осмокласниците на СУ „Владимир Комаров“ получиха свидетелствата си за завършено основно образование на церемония в парк „Света гора“. Тържеството бе организирано от класната на децата Ганка Йорданова заедно с Дарина Димитрова и Веселка Василева.Веселка Василева - старши учител по география, бе удостоена с приза "Учител на годината" на Регионалния инспекторат по образование-
гр.Велико Търново.


Възпитаниците на СУ "Владимир Комаров" от IV-ти клас поздравяват всички с настъпващите Светли Великденски Празници!!!

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
На 13.04.2016г. в гр.Ловеч се проведе Зонален кръг на състезания по шахмат. Възпитаниците на г-н Лазаров се завърнаха отново с успех - при момчетата - отборно /Ник Бижев, Цветомир Иванов, Георги Димитров и Станислав Тошков/ - трето място, а при момичетата - първо място за Татяна Кириллова. Честито на призьорите!!!


 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
НАШИТЕ ПЪРВОКЛАСНИЦИ ВЕЧЕ СА ГРАМОТНИ И МОГАТ ДА ЧЕТАТ И ПИШАТ

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
СУ "ВЛАДИМИР КОМАРОВ" е единственото училище в което има СИП "ШАХМАТ".
По случай предстоящия празник на училището в събота се проведе сеанс по шах.
Г-н Янаки Лазаров игра на 10 дъски срещу ученици от V до XII клас. В турнира се включи и г-н Михов. Турнирите по шах ще се превърнат в традиция за СУ "Владимир Комаров", като очакваме в тях да се включват все повече участници, включително родители и жители от квартала, любители на древната игра. Следващата инициатива е ВЕЛИКДЕНСКИ ТУРНИР на който са поканени ВСИЧКИ - ученици, мами, татковци, дядовци, приятели!!!

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
Четвъртокласниците ни показаха традициите за празнуване на Неделя Сиропустна - Сирни заговезни. Ето така се пазят традициите!

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------


Директорът на СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново Веселин Ангеличев участва в работна среща в град Букурещ по програма „Еразъм +“. Проектът, по който гимназията работи, се нарича „Всички за здраве, здраве за всички“. Проектът е тригодишен и по него ученици и учители ще обменят добри практики с училища от Румъния, Испания, Полша, Италия и Турция.


"Приемствеността между детската градина-първи клас е чудесен старт в обучението на децата ни.Днес ние учениците от 4 а клас на СУ,,Владимир Комаров" гостувахме на децата от ОДЗ ''Рада войвода".Каките и батковците закичиха бъдещите първокласници с мартеничка и им пожелаха успех,
сили и упоритост занапред в училище!
На добър час,малки приятели!!!"

На 30 ноември се проведе състезанието по безопасност на движението "Мама, татко и аз".В надпреварата взеха участие 11 отбора от три състезателя - двама родители и един ученик, от 6 училища в Община Велико Търново. Състезателите преминаха през четири пункта, като познаваха пътни знаци, решаваха тест, редиха пешеходна пътека, отговаряха на въпроси, изпълняваха физически упражнения и даваха долекарска първа помощ.
Представител на СУ"Владимир Комаров" бе Георги Станиславов Тодоров от III-ти клас с мама и батко. НАШИТЕ УЧАСТНИЦИ ЗАЕХА ВТОРО МЯСТО И ПОЛУЧИХА НАГРАДИ. Честито на сем. Тодорови .......и пак да спечелите!!!


 • ---------------
 • ---------------

На Градския Коледен турнир по плуване ЯНИСЛАВ ГЕОРГИЕВ от III-ти клас зае П Ъ Р В О място в неговата група.
Честито и ти пожелаваме още много победи!!!


Възпитаниците на СУ "Владимир Комаров" от IV-ти клас, разгледаха с голям интерес изложбата от документи и снимки, която Държавен архив показа в РНБ "П.Р.Славейков" по случай Националния празник 3-ти март.


Нашите участници от IV-ти и V-ти клас в областния кръг на състезанието "Ключът на музиката".
Поздравления за всички и най-вече за ЙОАННА МАРКОВА от IV-ти клас,
която се класира за Националния кръг на състезанието.

 • ---------------
 • ---------------

Учениците от IV-ти клас поздравиха випускниците на ОДЗ "Рада войвода" по случай 1-ви март. Малките палавници получиха мартеници, които каките и батковците от СУ"Владимир Комаров" сами изработиха.
Международен турнир "Математика без граници"

Приключи зимният кръг на международния турнир "Математика без граници".
Наши ученици взеха участие сред общо 13383 ученици от 24 страни.
Имаме и двама медалисти - Зорница Николаева Николова от I-ви клас с бронзов медал и Деница Георгиева Георгиева от IV-ти клас също с бронз.
Благодарим на всички участници и техните ръководители г-жа Антоанета Дочева,
г-жа Марияна Стоянова, г-жа Мариана Петрова и г-жа Милена Попова.

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

14 февруари - празник на влюбените

За предстоящият 14-ти февруари, младите еколози в училището окачиха огромно сърце, изцяло изработено от отпадъчни материали. В сърцето са вложени остатъци от стар билборд, вата и няколко торби хартиени изрезки. Сърцето е почти два метра голямо и над него работиха децата, които участват в клубовете „Зелената планета” и „Пулсът на земята”. „…С този празник искаме да възродим в ежедневието си любовта към близките, към приятелите, към ученето и работата ….и да правим всичко с любов. Искаме с думата ЛЮБОВ да преборим омразата, егоизма и агресията между хората.”, споделиха Весела Георгиева, Мила Николова и Зорница Атанасова.
Множество красиви сърца от стари списания, изрезки от платове, тапети и други отпадъчни материали събудиха училищните коридори, а за сладките моменти се погрижиха медените сърца на клуб „Европейска кухня”. В навечерието на празника с много музика и настроение всеки ученик ще получи стикер – сърце и вкусна меденка, поднесени с любов от участниците по проект УСПЕХ.

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

Откриване на учебната 2014/2015 година

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

Откриване на санираната сграда на училището

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов откри санираната сграда на
СУ "Владимир Комаров" в кв. "Чолаковци". Подменена е дограмата и е извършена топлоизолация на сградата. Подменена и модернизирана е отоплителната инсталация; подменени са топлопреносната и електрическа система; ремонтирана е покривната конструкция и е направена хидроизолация; монтирано е енергоспестяващо осветление. Жители на кв. "Чолаковци", преподаватели, ученици и родители поздравиха кмета за реализирания проект. Градоначалникът изрази надеждата си, че след ремонта училището ще бъде по-добро място за образование за учениците и учителите, а родителите ще бъдат по-спокойни за своите деца.
Инж. Панов подчерта, че този значим проект е важна част от усилията квартал "Чолаковци" като цяло да стане все по-добро място за живеене.

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

Патронен празник на нашето училище

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------
 • ---------------

Получаване на дипломи

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------

26 април - "Да изчистим България за един ден"

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------

"Да изчистим България за един ден"с bTV и Емил Чолаков

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------

На зелено училище в Троянския балкан

--------------------------------

 • ---------------
 • ---------------

============================

  Отборите на СУ "Вл. Комаров" и Старопрестолната гимназия по икономика спечелиха турнира по волейбол за юноши и девойки в ДКС "Васил Левски". Василена Недялкова бе избрана за най-добър разпределител, а Елвира Бисерова - за Мис Волейбол.
При юношите на първо място се класира отборът на СУ "Вл. Комаров" пред клуб "Играй и побеждавай" (I отбор при СГИ и състава от ПМГ "Васил Друмев"). Румен Димов от нашето училище е определен за най-добър нападател.

-------------------------------

  На 10 март в нашето училище се проведе Четвъртото национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee. Специален гост на съревнованието беше миналогодишният победител в училищния кръг Мирослав Иванов, който се представи и на националния финал.
Състезанието е насочено само към учениците от 4 до 7 клас от всички общински и държавни училища в страната. Класираните на първо и второ място ще представят училищата си на регионалните състезания, които ще се проведат на 12 април 2014 г. в 10 града в страната. Най-добре представилите се 30 ученици ще излъчат националния Spelling Bee шампион на 10 май в хотел "Хилтън" в София. Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език. Целта е да се повиши интересът на учениците към изучаването на английски език и да се подобрят техните знания чрез забавни и интерактивни дейности. Организира се от Фондация "Корпус за образование и развитие - КОРПлюС" в партньорство с Корпус на мира на САЩ в България. То се осъществява с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Посолството на САЩ.
Шестокласниците Николай Ботев и Борислав Недков са класираните за регионалните състезания.

----------------